Pimennysverhojen hämärä maailma

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Taas kun valo ihanasti lisääntyy, on aika tsekata omat nukkumisolosuhteet valon suhteen. Valo saattaa häiritä ihmisen unihormonin, melatoniinin, tuotantoa, ja jopa vaikuttaa immuunipuolustukseen ja aineenvaihduntaan. Ei siis ole ihan pienestä asiasta kyse, mutta onneksi siihen löytyy monenlaisia hyvännäköisiä ratkaisuja verhojen maailmassa!

Teknisesti ottaen pimennysverhosta puhutaan silloin, kun kangas estää 100% valon läpäisyn. Noin 92-95% pimentävää kangasta kutsutaan ”dim-out”-kankaaksi. Käytän tässä artikkelissa yleisnimitystä ”pimennyskangas”, tarkoittaen vähintään 92% pimentävää kangasta. Kuitenkin, jos tahdotaan 100% pimennettävä huone, ainoa tapa toteuttaa se, on pimennysrullakaihdin, joka on kaikilta neljältä sivulta ”kiskotettu”, eli että myös sivut kulkevat urissa, jotta valo ei pääse mistään raosta läpi. Eli 100% pimentäväkään verho ei pimennä 100%:sesti huonetta, kun sen sivuista, alta ja päältä valo pääsee kuitenkin ainakin hieman kajastamaan. Pimennysverhojen ripustuksen suunnitteluun ja mitoitukseen onkin aina kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta pimennysvaikutus olisi mahdollisimman tehokas.

Edmund Bellin pimentävä verho
Pimennyskankaista saa suunniteltua monenlaiseen tyyliin sopivat verhokokonaisuudet. Kuvassa Edmund Bellin kankaista koottu yhdistelmä.

Pimennysverhoja voi toteuttaa monella tapaa. Suosituimmat tavat on suoraan pimennyskankaasta tehdyt sivu- tai laskosverhot, tai pimentävät rullakaihtimet, jotka usein asennetaan tavallisten verhojen taakse. Pimentäviä verhokankaita on nykyään hurja valikoima, ja niitä löytyy myös jonkin verran erilaisissa kuoseissa, mutta halutessaan voi melkeinpä minkä tahansa verhokankaan myös vuorata pimennyskankaalla. Mielikuva siitä, että pimennyskangas olisi aina tumma, ei pidä lainkaan paikkaansa, pimennyskangasta löytyy sadoissa väreissä, myös täysin valkoisena. Samoin vanha käsitys siitä, että pimennyskangas on tönkkö eikä laskeudu hyvin, ja sen taustapuolella on valkoinen kalvo, ei onneksi pidä enää lainkaan paikkaansa.

Designers Guildin pimentävän Striato-kankaan pinnassa on hento raidoitus ja hienoinen hohde.
Kinnasandin pellavamainen Relax-pimennyskangas istuu suomalaisiin koteihin ja sydämiin.

Pimentäviä rullakaihdinmateriaalejakin on olemassa hieno valikoima värejä ja pinnan tekstuureja, joten rullakaihdin on edustava ikkunassa sellaisenaankin, ja toimii hyvin esimerkiksi minimalistisessa kodissa. Tällä hetkellä moderneissa kodeissa suosittuja lamellikaihtimiakin saa pimennyskankailla, joten se kannattaa huomioida jos lamellit ovat mielestänne sopiva ratkaisu makuuhuoneenne sisustukseen. Toimiva ja mieleinen ratkaisu siis löytyy varmasti jokaiseen kotiin ja sisustusmakuun.

Sunsystemsin raikkaan väriset pimennyskankaat taipuvat moneen tyyliin.
Esimerkiksi Sunsystemsin valikoimissa on kattava valikoima laadukkaita pimennyskankaita rullakaihtimiin.

Usein työssäni makuuhuoneen tekstiilejä suunnitellessa kysyn, haluavatko asiakkaat pimennysverhot. Joskus saan vastauksen että ”ei tarvitse, meillä on ikkunoissa kyllä sälekaihtimet, jos halutaan pimennystä”. Asia ei luonnollisesti minulle suunnittelijana kuulu, mutta en silti voi olla miettimättä, että nukkuisivatko he kuitenkin paremmin, jos huone pimennettäisiin kunnolla? Usein hotelleissa majoittuessaanhan ihmiset nukkuvat poikkeuksellisen hyvin, ja uskon, että suuri syy siihen on hotellien runsaat pimennysverhot.

Vaikka tutkimusta valon vaikutuksesta lapsen nukkumisen määrään ei minulla olekaan tiedossa, olen oman poikani kohdalla kokenut hyvin selvästi sen, että hän nukkuu paremmin ja pidempään pimennysverholla pimennetyssä huoneessa. Jo silloin kun hän oli 6 kk, ja yhä nyt kun hän täytti 9 vuotta. Ja tämän olen nähnyt toistuvan lähipiirissä niin usein, että voin lämpimästi suositella kaikille pienen lapsen vanhemmille pimennysverhoja niin lapsen, kuin omaankin makuuhuoneeseen. Tiedän, että jokainen tunti unta on tärkeää, ja joskus jopa elintärkeää <3

Nautitaan siis ihanasta valosta päivällä ja armollisesti pimeästä yöllä, näin elämänlaatumme paranee varmasti!

– Noora

 

(Artikkelin kuvat on valmistajilta. Yläkuvassa on Designers Guildin Ganzo-pimennysverhomallisto.)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @ihastusdesign

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue